Nye ruder i gamle vinduer.

Af Bjørn Lange, Gøngetoften 11, 2950 Vedbæk

Som i så mange andre af husene i vores grundejerforening, havde vore vinduesruder efter hånden nået en tilstand, hvor en udskiftning var påkrævet.

Vi havde kigget på træværket, og konkluderet, at selve vinduerne var sunde nok til 20 år mere. Det er nu dejligt, når de tidligere ejere har behandlet træværket så godt, at man kun behøver en enkelt overstrygning med træbeskyttelse hvert 2. eller 3. år.

Så vi indledte derfor jagten via Internettet efter "Det gode tilbud". – Og udbudet er enormt! Snart sagt hver anden glarmester reklamerer for at netop han (eller hun) kan levere den bedste kvalitet til den helt rigtige pris.

Vi valgte til slut at købe ruderne hos Arcotec (klik gerne på navnet). Dels har Arcotec en fremragende formidling af Deres tilbud via hjemmesiden (hvor man selv kan udregne prisen) og dels markedsfører Arcotec nogle termoruder med "Varm Kant". Den "Varme Kant" har jeg hørt om før, i forbindelse med nye undersøgelser der viser at enkelt glas med forsatsrude totalt set isolerer lige så godt som "sprodsede" traditionelle termoruder i ældre byggeri. I korthed går det ud på, at man traditionelt har målt isoleringsevnen på termoruder et vist antal cm inde fra hjørnet. Derved har man "snydt på vægten", idet hulrummet i termoruderne normalt er omkranset med afstandslister af aluminium. Og Aluminium er (som bekendt) en fremragende varmeleder (kuldebro). Jeg har gengivet lidt info fra Arcotecs hjemmeside (http://www.termoruder.dk/) herunder:

Varm kant teknikken giver samlet set isoleringsruder af betydelig højere kvalitet.

Normale termoruder
Afstands-liste af metal (Alu / Stål)

 

Tørremiddel

Forsegling

 

Butyl kantfuge

TPS termoruder
Temperaturen på ruden er i randzonen 4-6° varmere end normale termoruder.

 

 

Butylgummiliste
med tørremiddel

 

Forsegling

Bemærk! Rudens U-værdi er 8% lavere.

Desuden er det min antagelse, at en kantliste uden faste afstands-materialer vil give en termorude der beholder sin evne til at "flekse"i langt flere år. –Men her må tiden vise om jeg har ret i antagelsen.

Et sidste element som tiltalte os var, at Arcotec tilbød blot at levere ruden, og på hjemmesiden havde en rimelig god beskrivelse af hvorledes man selv skiftede den. "Det kan vel næppe tage mere end et par timer pr. rude" tænkte jeg ved mig selv, -men jeg skulle blive klogere!

Nogle af de ruder vi skulle bruge var dog så store, at vi fandt det klogest at overlade det til fagmanden. Alene vægten på en 2*2 meter rude er nok til, at vi med glæde overlader jobbet til en fagmand.

At fagmanden skulle opsætte de store ruder betød også, at vi fik en fagmand til at verificere målene på de standardruder vi selv ville skifte. Det er de ruder vi alle har i vore soveværelser, bryggers og værelser. Ruderne har målet 1314*1217 mm.

Nåh, ruderne blev bestilt, og en skønne eftermiddag stod de på deres stativ i vores indkørsel.

Desværre viste det sig, at den største af ruderne var knækket. Problemet er, at den rager ud over stativet, og under transporten var den altså gået itu. Den næste rude vi fik leveret var ligeledes knækket, men efter en forsinkelse på mere end 3 uger fik vi til slut en der var hel. Alt dette var selvfølgeligt ærgerligt, men fuldstændigt problemfrit for os som købere, idet der absolut ingen problemer var med hverken oprydning eller betaling. –Arcotec ordnede alt uden at besvære os.

Inden den famøse 2*2 meter rude var på plads, havde jeg dog allerede taget hul på udskiftningen af de små ruder (dem forrest på stativet). Og det var både godt og skidt… Godt fordi jeg så kunne få Arcotec til at tage de gamle ruder med (når de skiftede de store ruder). Og skidt fordi jeg startede udskiftningen før jeg havde modtaget de nye glaslister.

Glaslisterne er de trælister der holder ruden på plads i rammen, og det må stærkt anbefales at montere nye når man udskifter ruden. Det er nemlig et pokkers arbejde at afrense de gamle. Ligeledes vil jeg anbefale materialet "træ". Dels er det i harmoni med husets øvrige materialer, og dels har alternativerne ringere evner. Aluminiums-lister er en god varme/kulde-udveksler og plastlister kryber betydeligt med alderen.

 

Billedet viser enderne af 2 glaslister. Den ene (lyse) er afrenset, og den anden er fedtet grundigt ind i kit.

Vore vinduer har nemlig ruderne monteret i kit. Og ikke den hårde slags kit man kender fra gamle Københavner-vinduer (Kit der falder af hvis man smækker vinduet for hårdt). Det er noget brunt klistret stads, der skal varmes op for at slippe.

Vi brugte en varmepistol, og den var fortrinnelig. –Bare en skam, at vi skulle passe på de gamle glaslister. Det gjorde processen både langsommelig og mindst dobbelt så omfattende. Det lettede absolut processen for de efterfølgende ruder, at der lå nye glaslister parat.

I alt tog det os knapt 7 timer at skifte ruden i det første vindue. Jeg vurderer, at med træning og nye glaslister kan amatører som vi påregne at ende med en udskiftningstid på 3-4 timer pr. vindue.

Vi havde i øvrigt løftet hele vinduet af, og lagt det på en presenning på græsplænen (af hensyn til evt. glasskår). Jeg tror det afmonterede vindue lettede processen for os, men jeg ved også, at den professionelle snedker skifter ruden mens vinduet sidder i rammen.

Sådan et vindue er tungt! Især når det skal bakses på plads sidst på aftenen, hvor armene er som spagetti efter en hel dag med varmepistol og stemmejern/kitskraber.

Desuden viste det sig, at sådan en varmepistol sagtens kan smelte hul i en presenning! Så regn ikke med at kunne genbruge ret meget af presenningen efter endt arbejde.

Efter den gamle rude blev fjernet, skulle kiten renses af rammen, og dernæst var det det tid til at klistre nye gummilister i rammen (til afløsning for kitten). Gummilisterne blev leveret fra Arcotec, og kom i en kasse for sig selv pr. landpost. Listerne er lette at have med at gøre, men man skal alligevel være omhyggelig med dem, så deres kanter flugter med kanten på rammen:

 

Når gummilisterne er monteret skal den ny rude isættes. Her medfølger nogle afstandsklodser i forskellige tykkelser, som man kan anvende til at indpasse ruden. Vi vidste godt at det var vigtigt vi ikke satte klodserne helt stramt, da træet skal kunne arbejde. Alligevel har et af vore vinduer nu slået sig så meget, at vi skal overveje, om vi skal flytte låsebeslaget eller genmontere ruden L

Så altså: indsæt klodser, men sørg for at der stadig er 1-2 mm spillerum:

 

Summa summarum:

Vi fik nye ruder hele vejen rundt til en fair pris. Jo mere man selv vil lave, desto billigere bliver det. At udskifte ruder tager tid, men er absolut muligt for den fingernemme.

Hvis man bestiller ruderne sammen 1 eller 2 naboer kan der opnås kvantumrabat. En anden metode til at opnå rabbat er, hvis man er medlem af "Forbrugsforeningen". Rabatten er inkluderet i den pris der kan udregnes på Arcotecs hjemmeside.

Forbrugsforeningen er primært for offentligt ansatte. Du kan læse mere om denne rabat-forening på http://www.forbrugsforeningen.dk .

Nu ser jeg frem til, om de nye ruder faktisk giver os den varmebesparelse vi kunne regne os frem til på Arcotec’s hjemmeside(http://www.termoruder.dk/oekonomi.htm):